Guide: Find det bedste aktivitetslegetøj til dit barn

Allerede i det øjeblik, barnet ligger i dine arme for første gang, er udviklingen i fuld gang. Udviklingen sker meget hurtigt, om end det måske ikke synes sådan lige til at starte med. Barnet skal lære den nye verden uden for livmoderen at kende. Alle sanserne er aktiveret, men for at de kan udvikles, så kræver det, at de bliver stimuleret. Her kommer aktivitetslegetøj til baby og børn ind i billedet. Forskellige typer af aktivitetslegetøj udviklerne barnet på forskellige måder. Læs med videre, hvis emnet har fanget din interesse.

Aktivitetslegetøj til baby og børn er læring med leg

Det er netop sådan, børn lærer bedst – ved at lege, udforske og udfolde sig. De er slet ikke bekendt med, at der ligger en masse læring bag det, de udfører. For dem er der blot tale om leg. Der er dog forskellige typer af aktivitetslegetøj, der passer til forskellige udviklingstrin hos barnet.

Det helt lille barn skal lære at mærke på forskellige typer af materialer og former. Vær også opmærksom på, at små børn putter alt i munden, så det er vigtigt, at legetøjet er godkendt til små børn for at undgå kvælningsfare og unødvendige kemikalier i den lilles mund. Aktivitetslegetøj, der passer rigtig godt til det helt lille barn, er legetøj som:

  • Ranglesæt, der hænger oppe under puslepladsen eller på barnevognen
  • Rangler eller maracas, der rasler eller siger lyde, når barnet ryster med det
  • Trækdyr
  • Kugleramme

Disse er alle typer af aktivitetslegetøj, som det lille barn finder meget interessant. I starten er barnet meget observerende og rækker ikke direkte ud efter ting. Her vil Ranglesæt, der hænger over barnet være en rigtig god start. Barnet kan bruge timevis på at studere det, og bytter du dyrene ud jævnligt, så vil der hele tiden være noget nyt og spændende at se på. Barnet skal lære at kombinere at bevægelse og lyd kan hænge sammen, såsom når han eller hun rasler med en maracas.

Når barnet begynder at kunne kravle eller orme sig hen af gulvet, så vil det finde rigtig meget sjov i trækdyr, fordi de kan slæbe det efter sig i en snor. Kuglerammer er også godt til at stimulere følesansen. Her kan baby få masser af tid til at gå med at rykke kuglerne fra side til side.

Barnet lærer at kombinere ting og se forskel på former

Når barnet bliver lidt større, så begynder det at blive i stand til at se forskel på former. Her findes der en masse aktivitetslegetøj til baby og børn, der stimulerer både finmotorikken og hjernen:

  • Puttekasser
  • Puslespil
  • Bløde kasser

Puttekasser er et must have for ethvert barn. De består typisk af en kasse, hvor der er udformet huller, som svarer til de tilhørende figurer. Her gælder det om, at barnet skal kunne genkende figuren og placere den korrekt i forhold til hullet i puttekassen, så den kan glide ned i kassen. Dette er en ekstremt lærerig proces for barnet. Det er helt almindeligt, at barnet bliver frustreret, men når det lykkes, så er der smil over hele ansigtet. Puslespil og bløde stablekasser er også rigtig gode alternativer til at lære at kombinere ting og sætte dem sammen.

Det lidt større barn udvikler sig gennem rolleleg

Det lidt større barn er begyndt på rolleleg, der udvikler barnet mentalt på mange områder. Her kan du blandt andet gå efter:

  • Legemad
  • Værktøjssæt
  • Bowlingsæt

Her gælder det altså om at finde legetøj, der kan imitere virkeligheden. Her skal du blot vælge noget, som dit barn viser interesse for. Det handler i starten ofte om at lege mor, far og børn, og her er ovennævnte typer af legetøj ideelle.