Guide til køb af racercykel

I forbindelse med køb af din første racercykel, er der forskellige faktorer du skal have syr på.

Du vil måske være i tvivl om, hvilke modeller og funktioner du skal kigge efter – skal stellet være i carbon eller aluminium, hvilken geargruppe er den bedste til en begynder, og hvilket udstyr får du behov for, osv.?

I dette indlæg, vil jeg videregive dig de råd, som jeg selv fik i forbindelse med købet af min første racercykel. Jeg håber at det kan hjælpe dig lidt på vej.

Hvad er dine ambitioner med cyklingen?

Inden du begynder at kigge efter en ny racercykel, så skal du finde ud af hvilke ambitioner du har med cyklingen. Stil dig selv spørgsmål som:

  • Skal du cykler her dag? Eller har du kun tid til at cykle i weekenderne?
  • Hvor langt har du til hensigt at cykle f.eks. om ugen

Hvorfor er dette vigtigt? Det er det fordi, at det giver dig et lille fingerpeg i forhold til hvor god kvalitet din cykel skal være i. 

Er planen en eller to hyggeture i weekenden eller vil du blot prøve at se om cykling er noget for dig? Så er der ingen grund til at købe en racercykel i bedste kvalitet.

Er planen derimod at cykle daglige turer og lange turer i weekenden? Så skal du selvfølgelig have en cykel der kan holde til dette.

Er det nu muligt at stille det så firkantet op, som ovenstående beskriver det? Nej, det kan vi faktisk ikke, fordi selvom planen kun er nogle hyggeture i weekenden, så vil turene ikke blive til noget hvis cyklen ikke lever op til de krav og forventninger du har i forhold til købet af en ny racercykel.

Derfor gælder det om at finde et kompromis. Det skal altså ikke være den billigste cykel, men heller ikke den dyreste.

Så derfor skal du finde ud af dit reelle behov i forhold til dine ambitioner og din økonomi.

Hvilken racercykel har du råd til?

Du har helt sikkert et budget på, hvor meget du har tænkt dug at bruge på din nye racercykel. Et godt råd vil være følgende: Du skal ikke købe en dyrere cykel end du har råd til at reparere. Og hvordan skal dette forstås?

Når du kigger på racercykler, enten på nettet eller hos en cykelhandler, så er det utroligt nemt at flytte din budgetgrænse fra f.eks. kr. 8.000 til kr. 12.000.

Og hver gang at budgettet bliver forøget, så er det fordi der kommer nogle dyrere og bedre komponenter på cyklen. Komponenter som på et eller andet tidspunkt skal udskiftes grundet slidtage, eller hvis uheldet er ude, skal udskiftes grundet defekt på grund af styrt på din cykel.

Racercykel i carbon eller aluminium?

Da jeg selv begyndte at undersøge hvilken cykel som skulle være min første racercykel, så kiggede jeg selvfølgelig også på carbon cykler.

Sammenligner du en racercykel i carbon med en racercykel i aluminium, med fuldstændige samme komponenter, geargruppe og hjul, så vil prisforskellen nok ligge på ca. Kr. 3.000 – 4.000. Og det er jo også en slags penge, når vi taler om førstegangskøb af en racercykel.

En anden væsentlig ting er, at såfremt du måtte være uheldig at vælte på din cykel, så er det noget nemmere og billigere, at reparere et aluminiums stel fremfor et stel i carbon.

Mit råd vil være, at starte med en racercykel i aluminium, den er billigere og den kan tåle lidt mere i forhold til carbon.

Nu tænker du måske, hvad med vægten?
Og ja, det er rigtigt, at en carbon cykel godt kan veje mindre end en aluminiumscykel, men det er ikke noget som du skal lægge så meget vægt på, hvis du ikke er en erfaren cyklist.

Som nybegynder, har det ikke den store effekt om din racercykel vejer 8,5 kg eller 10 kg, da det er en lille forskel. Specielt ikke hvis du kommer fra en almindelig cykel med f.eks. et stål stel, som kan veje mellem 15 og 20 kg.

Andre ting du skal overveje når du skal købe en ny racercykel

Der er mange ting der kan eller skal anskaffes ved køb af ny racercykel, og alt sammen kommer ved siden af selve racercyklen. Derfor er det vigtigt, at du lægger dig et budget for hvor meget du vil bruge på din nye interesse.

Noget du også skal være opmærksom på er beklædning, herunder cykelsko, cykelhjelm og tøj. Derudover cykelslanger, sadeltaske, drikkedunk, ringeklokke, flaskeholdere, bremser og krank på cyklen.

Hvis du står og mangler en ny racercykel, så køb den hos Jupiter Ekstra. De har et stort udvalg af racercykler. Gør et kup og køb din næste racercykel hos Jupiter Ekstra.

Held og lykke med dit køb af en ny racercykel og tak fordi du læste med.