Hvad er et optisk kabel?

Et optisk kabel bruges til at transporterer lyd mellem dine lydenheder og dit fjernsyn. Hvis du skal installere en hjemmebiograf, en ny DVD- eller blueray-afspiller er et optisk kabel den bedste løsning til dette. Dette skyldtes at et optisk kabel kan transporter den digitale lyd fra tv’et direkte og ikke skal komprimere lyden først.

Et optisk kabel er væsentligt bedre til at transporterer og komprimerer digital lyd mellem f.eks. et 5.1 lydsystem, end de andre løsninger på markedet. Derudover er kablet meget nemt at tilslutte og er udviklet så holdbarheden er i top.

Stikket er designet til at man kan rive og slå i kablet, uden at mundstykket bliver skadet af det.

Hvorfor er transporten af den digitale lyd vigtigt?

Når en film bliver produceret samples lyden ved regelmæssige intervaller. Selve udsvinget af lyden optages som tal, som komprimeres fra den analoge lyd til digitale filer.

Analoglyden er en samling af særskilte tal. Det er i komprimationsfasen, at lydproducerne omdanner lydfilen så det passer bedst til den platform lyden skal spilles på.

Lyden i film, tv-programmer og videofiler kan være i forskellige formater, men er ofte i mp2, mp3 eller pcm/wav. De forskellige lydformater har indflydelse på afbalanceringen af lydkvaliteten og hvor meget af den analog lyd der er gået tabt.

Ved et 5.1 lydsystem er det muligt at udsende surroundsound. Dette bruges altid i en hjemmebiograf for at gøre oplevelsen så unik som overhovedet muligt.

Den bedste surroundsound i hjemmet skabes ved at tilslutte fem højtalere samt subwoofer til tv’t. Højtalerne placeres i lokalet, hvor de alle spiller ind imod sofaen. Et optisk kabel, vil sikre at lydtransporten mellem de forskellige lydenheder vil være så optimal som muligt uden det store tab af lydfrekvenser. Hvis tabet af lydfrekvenser er for stort, ville dette have en indflydelse på helheldsoplevelsen når man ser en film med surroundsound.  

Fordelene ved et optisk kabel

Den store konkurrent til det optiske kabel, er det mere kendte HDMI-kabel.

Årsagen til at mange vælger at benytte et HDMI-kabel er muligheden for at transporter lyd og video.

Modsat HDMI bruger det optiske stik et lyslederkabel, som understøtter 5.1 lyd. Et optisk kabel er derfor perfekt til soundbars og lydsokler og 5.1 systemer såsom Sonos og Multiroom højtalere.

Hvis du skal bruge lydkabler i over 10 meter, vil HDMI-stikket være den billigste løsning, da et optisk kabel sjældent er over 10meter.

Opsætning af 5.1 lydsystem med et optisk kabel

Opsætningen af et surroundsound-system via et optisk kabel er meget simpelt. Du tilslutter blot kablet til tv’et og trække det rundt til højtalerne i stuen.

Når du indkøber dine kabler, er det en god idé at undersøge om kablerne er udvikler efter ITU-standerne og at der medfølger en testrapport. Den danske virksomhed OptoPro sælger kun produkter der overholder alle disse ting, så du behøver ikke bekymre dig om dit optisk kabel lever op til standarderne og er i den bedst mulige kvalitet. 

Tilslutningen af et højtaleranlæg med et optisk kabel gøres lige så nemt og skaber den samme høje lydkvalitet.