Hvad er herpes?

Det er både kendt som herpes, og som forkølelsessår. Netop forkølelsessår er noget af det, som mange vil beskrive som ekstremt irriterende. Det er som regel ikke noget som skaber store problemer, men det er bare træls og mindre kønt at rende rundt med, samtidig med det er noget som smitter. Måden et forkølelsessår opstår er ved, at der er en væskefyldt blærer, som med tiden brister, hvilket så vil resultere i de velkendte og mindre flotte forkølelsessår. Det forekommer typisk når man er forkølet, da det opstår ved en svækkelse af kroppens immunforsvar. Så hvis man føler sig lidt syg og sløj, så skal man være meget på dupperne, så man kan undgå at blive smittet og få et udbrud.

Hvordan får man styr på hygiejnen?

Det er noget som rammer alt og alle, og man kan som sådan ikke se sig sikker, for at gå fri for at blive smittet. Dog er der som i alle andre situationer de normale tips, som lyder på at vaske hænder, og undgå for meget kontakt med andre, som har problemer med herpes-udbrud.

 

Forebyggelse

Der findes ikke for alvor en direkte mirakelkur, som netop kan hjælpe dig til at slippe for et herpes-udbrud. Men for at forebygge det, så kan du gøre hvad du kan, for at holde dig selv sund og rask. Man kan nå meget langt, hvis man spiser ordentlig, får nok søvn og er moderat aktiv.

 

Herpes og rygning

Man kan ikke sige andet, end at rygning helt generelt er usundt. Rygningen svækker nemlig immunforsvaret, og rygningen vil derfor kunne øge chancen for, at du ender med at opleve flere forkølelsessår. Men man kan ikke sige at rygningen er det eneste, som gør du bliver mere modtagelig for et herpes-udbrud.

Herpes og alkohol

Et herpes-udbrud kan blive fremprovokeret af alkohol, og det er formentlig fordi alkohol er det, som man kan kalde for et giftstof. Kroppen skal bruge meget energi på at nedbryde og forbrænde alkoholen, når det er den er indtaget. Der bør dog ikke være de store problemer, hvis man holder sit alkoholforbrug til moderat. Det bliver som regel først et problem, hvis det er man drikker meget ofte.

Behandling

Hvis det er, at du mærker eller fornemmere et udbrud er på vej, så er det vigtigt at få sagt, at det altså ikke er for sent at handle. Hvis man oplever tvivl om, hvor vidt det egentlig er et udbrud der er på vej, så er det altid en god ide at søge hjælp hos lægen, da de er kvalificeret til at kunne give et godt svar. Der findes medicin som kan benyttes imod forkølelsessår, men før man begynder at tænke på medicin, så er det altså smartest lige at vende forbi lægen, for at høre vurderingen fra egen læge. Men det er forholdsvis nemt at forbedre forebyggelsen og behandlingen af herpes. Det bedste er at holde sig sund og rask, samtidig med man gør hvad man kan, for at minimere stressen, som man oplever i den travle hverdag.