Kviklån – risiko eller ren glæde?

Hvis der er noget, der har været et varmt og omdiskuteret emne, så er det kviklån!

Lånet har været i medierne adskillige gange, fordi folk er fanget i en rentestorm, de ikke kan slippe ud af igen. Hvad endnu værre er, så har mange af de her personer ikke bare lånt ét sted, men lånt penge og taget kviklån ved flere forskellige udbydere. Når rudekuverterne så kommer, kan de være svært at overskue, da overblikket ganske enkelt er forsvundet.

Ovenstående er den klassiske historie om kviklån om og om igen, men personligt er jeg lidt træt af, at alle historier præsenteres fra samme kritiske vinkel med samme offerrolle.

For hvem siger, at kviklånet er et dårligt valg? Hvis man nu følger låneselskabernes anbefalinger, er det så stadig håbløst at låne penge på den her måde? Nej, ikke hvis man spørger mig.

Lån med omtanke

Omtanke. Det er et rimeligt centralt begreb her. Der er nemlig flere måder at låne på. Den ene er den, hvor man tager hovedet under armen, fordi man er forblændet af udsigten til at få penge ind på kontoen nu og her. Penge, der skal bruges på noget, man har set sig varm på.

Det er ofte der, man træffer en forhastet beslutning, der er nem og giver en den ting, man føler et voksende behov for. Når Man finder ud af, hvor nemt det rent faktisk er, sker der ofte det, at man får lyst til at gøre det igen. På den måde ender man hurtigt med at optage flere af de her lån, og mister simpelthen overblikket.

Samtidig er det sådan med kviklån, at det er relativt hurtige lån, der er tale om. De er konstrueret således, at man kan tage det og betale det tilbage med en fair rente inden for typisk omkring 30 dage, Hvis ikke, så kommer de høje renter. For efter den første måned, hvor man skal betale lånet tilbage, dukker der renter op, som kan være svære at overskue og går lånet mange gange dyrere.

Og det er her alle alarmer skal ringe. Sker dette, står man pludselig i en situation, hvor renterne alene stort set gør det umuligt at betale lånet i sig selv tilbage.

Den positive side

Ja, der er en positiv side af at optage et kviklån.

Kviklånet er nemlig ikke urimeligt, hvis man forholder sig til dets vilkår. Betaler man det tilbage inden for den anbefalede tidsramme, er det et lån, der skam fås med fornuftige renter. Nogle gange endda rentefrit i første måned!

Så kan man med sikkerhed sige, at man betaler tilbage inden for en kort periode, og kan man nøjes med at låne et sted, så er det slet ikke så farligt.

Faktisk får man mulighed for at låne hurtigt og bekvemt til den eller de ting, man lige står og mangler.

Risiko eller ren glæde? Måske ingen af delene…

Om kviklån er risikofyldte fælder eller forbrugsfestens VIP gæst kan jeg ikke giver et endegyldigt svar på. Men det er da helt sikkert, at kviklånet ikke skal kaldes hverken det ene eller andet. Lånet har dets faste præmisser, og det er op til folk at efterkomme dem.