Gør klar til nyt kæledyr

Måske har du lige mistet dit kæledyr – måske har du aldrig haft et. Eller måske leder du bare efter ét mere? Uanset hvad, så er det altid spændende, når huset får en ny beboer!

Find kæledyr til familien, men gør det ikke i blinde. Herunder kan du læse tre korte, gode råd til, hvordan du bedst muligt forbereder dig selv og dit hjem på et nyt kæledyr.

Hvordan finder man et kæledyr?

Nogle gange er man heldig, og naboens hund får hvalpe, der skal adopteres – andre gange er det med at lede. Uanset om du besøger internater eller søger på nettet, så find kæledyr tæt på.

Det er nemlig vigtigt at huske på, at et dyr ikke er en ting. Alle dyr er levende væsner og oplever følelser ligesom mennesker, og stress er én af de mest farlige for dem. Du kan ikke forklare en kat, at det ikke er farligt at komme ind i transportkassen, og det er ikke til at tale fornuft med en undulat.

Derfor er det en rigtig god idé, hvis du leder efter et kæledyr i dit nærområde. Dyret skånes for lang transporttid med fremmede mennesker, og du kan nemmere komme og besøge det, indtil det er gammelt nok til at blive taget fra dens mor.

Forberedelser til kæledyr

Find kæledyr – tjek! Men… hvad gør du, inden du får dyret hjem?

Hvis du har erfaring med den type kæledyr, du har valgt, så burde du ikke have de store problemer. Sørg for, at du har udstyr, der passer til dyrets størrelse, så skal det nok gå!

Men har du ikke erfaring med det givne dyr, så træd på bremsen. Undersøg, hvad dyret har behov for, og find kæledyr derefter. Du skal kunne forstå omfanget af den pleje, dit kæledyr kræver, for dyret kan ikke tage vare på sig selv. Du kan ikke overlade det til sig selv eller andre, der ikke forstår sig på det.

Af den grund er det heller ikke en god idé at købe et kæledyr, der er svært at passe, hvis du ikke har erfaring. Find kæledyr, du er interesserede i, men lad være med at tage munden for fuld. Det er synd for dyret, hvis du er nødt til at give det væk, fordi du ikke kan overskue det.

Har du flere dyr i ét hus?

Hvis du har flere dyr i samme hus, så find kæledyr og oplys avler, sælger eller passer om det. De kan hjælpe og vejlede dig, og mens de arbejder lidt med at socialisere dit fremtidige kæledyr, kan du fokusere på dine nuværende.

Det kan være svært at føre to dyr sammen, også selvom de er samme race. Find gerne hjælp fra nettet og eksperter. Ring hellere end gerne rundt og hør, hvad andre har gjort. Dyr kan være lunefulde, og i værste tilfælde kan du forårsage traumer, konflikter eller fjendskab hos dem.

Det er især vigtigt, hvis du introducerer ældre dyr til unger. Unger er energiske, og det kan være godt at tage den gamle på hvalpebesøg og se, om den overhovedet dur til selskab i den alder.