Hvorfor du skal bruge en kugleventil

Kugleventiler, som også ofte går under navnet kuglehaner, er en af de mest almindeligt anvendte former for afspærring i et rør-eller pumpesystem. Den er sat sammen af en ventil som kan lukke af, både hvis der er tryk eller hvis der ikke er tryk. Det gør den anvendelig i mange forskellige sammenhæng, og derfor vil den højst sandsynlig også være et godt valg til hvad end du skal bruge den til.

Et godt eksempel er i mange former for systemer hvor der skal transporteres væsker. De fungerer godt både hvis det er gas, eller hvis det er væsker. Men der findes flere forskellige typer, og de alle designet til forskellige formål. Derfor er det vigtigt at vide præcis hvilket formål du skal buge den til.

Hvis du for eksempel har et gassystem som skal skabe tryk, så skal du have en udført i stål. Denne kan også benyttes hvis der er tale om væsker. Det kunne for eksempel være i et barmiljø hvor der skal transporteres drikkevarer til forskellige typer af automater. Hvis det er tilfældet, er det også en god ide at få kugleventilen udført i rustfrit stål. Så kan den klare alle typer af væsker, uden den påvirker drikkevarerne.

Kugleventiler fås i mange andre former for materiale

Udover stål og jern, så kan man også få kugleventiler i plastik. Disse er knap så hårdføre, men meget anvendelig til mindre opgaver – og så er de også billigere. Disse kan bruges til et almindeligt vandsystem hvor vandet ikke er i fare for at blive kontamineret. Det kunne for eksempel være et almindeligt vandingssystem hvor man skal kunne tænde og slukke for trykket.

Du kan også få specialdesignet kemiske kugleventiler. Disse skal du bruge, og her menes der virkelig skal, hvis der skal transporteres giftige kemikalier rundt som ikke må påvirke noget uden for systemet. Disse er i familie med den bedste type af kugleventiler som benyttes til sanitære forhold. Det er bare det modsatte problem. Med en sanitær kugleventil er det meningen at det inden i rørsystem ikke må kontamineres.

Det bringer os til den sidste type af ventiler som her skal fremhæves. Det er den motoriserede kugleventil. Denne er en smule dyre, men den er også utrolig praktisk, især til mere krævende opgaver. Den kan lukke selv, og den kan gøre det under et meget højt tryk.