Det kan være dyrt at spare penge

Deleøkonomi er i en stor udvikling. Personer udlejer både lejlighed, værelse og bil. Men ved at spare penge her, så kan du skabe store problemer for dig selv. Hvis du kører med en taxi eller en bus, så kan du godt regne med at chaufføren er i stand til at passe sit arbejde. Men hvis du for eksempel tager et lift med GoMore, så har du selv ansvaret for, at chaufføren er i stand i at køre bilen forsvarligt. Hvis chaufføren ikke er i stand til at føre køretøjet forsvarligt, så kan din ulykkesforsikring ikke dække eventuelle skader. Derved kan du ende med at skulle betale store lægeregninger, fordi du ville spare penge på tog eller busbilletten.
Dette gælder også, hvis du vælger at udleje dit værelse, bil eller lejlighed. Hvilke konsekvenser, dette kan have, vil blive belyst i næste afsnit.

 

Er du underforsikret?

 

Det er utroligt vigtigt, at man kontakter sit forsikringsselskab, inden man for eksempel vælger at udleje sit lejemål eller sit køretøj. Hvis du udlejer din bil uden først at have kontaktet dit forsikringsselskab, så kan du risikere at din bilforsikring ikke dækker, hvis der skulle ske skader. Mange er nemlig underforsikret, hvis de vil udleje deres bil til den anden person, og derved dækker bilforsikringen ikke.
Det samme gælder, hvis du gerne vil udleje din bolig. De fleste indboforsikringer vil nemlig også argumentere for, at du er underforsikret, hvis du vælger at udleje din bolig. Derved kan indboforsikringen ikke dække eventuelle skader, som er påført af lejeren.
Hvis du udlejer din bolig eller dit køretøj, så skal du også huske på at indtægten skal beskattes. Der gælder ikke de samme regler for bolig og køretøj. Hvis du vælger at udleje din bil til for eksempel Uber, så skal alle indtægter beskattes. Dog kan du trække diverse ting fra i skat. Udgifterne, som du kan trække fra, er for eksempel slitage og benzinforbrug. Hvis du derimod kun udlejer din bolig, så kan du med fordel benytte diverse fradrag, og derved skal du kun betale skat af indtægten, hvis den overstiger dine fradrag.

Der er mange regler, som man skal have i sine overvejelser, hvis man vil leje eller udleje. Disse regler kan du læse mere om i næste afsnit.

 

Diverse regler når du lejer eller udlejer

 

Der er en del vigtige elementer, som du skal huske på, hvis du gerne vil leje eller udleje.
Passageren har ansvaret, så hvis du kører med GoMore eller Uber, så skal du selv kunne stå inden for chaufførens tilstand og evne til at køre bil.
Du skal huske at kontakte dit forsikringsselskab for at høre om, hvornår din bilforsikring, ulykkesforsikring og indboforsikring kan dække dig, og om du er underforsikret, hvis du vælger at udleje bolig eller køretøj. Udover dette, så skal du som udlejer betale skat af diverse indtægter ved udlejning af bil eller lejlighed. Du kan læse mere om huskeregler for bilforsikring og ulykkesforsikring her.