Et mejeri der specialiserer sig i gedemælkeprodukter

Når man taler om mælk og mælkeprodukter vil langt de fleste danskere helt sikkert umiddelbart tænke på mælk der kommer fra køer. Herhjemme er komælk også den mest anvendte og udbredte form for mælk, og det giver derfor god mening at folk primært associerer ordet ”mælk” med mælk fra køer. Rent faktisk er mælk fra køer så populært et produkt herhjemme i Danmark, at det nogle gange kan være svært at finde mælk fra andre dyr i de danske supermarkeder.

På verdensplan er det dog ikke komælk der sælges og indtages mest af. Det er i stedet gedemælk der er den mest udbredte form for mælk globalt set. Det kan ofte være lidt af en udfordring at finde gedemælk i de danske supermarkeder, og derfor er der ikke mange danskere der bliver eksponeret til eller introduceret for denne type mælk. Dette er på sin vis en smule ærgerligt, da gedemælk er rigt på flere forskellige næringsstoffer. Hvis det var lettere eller mere overskueligt for danskerne at få fat i gedemælk fra et godt mejeri, er det helt sikkert at en del af den ville skifte fra komælk til at bruge gedemælk i forbindelse med madlavningen og/eller bare til at drikke.

Hvad kendetegner et mejeri?

Selvom det kan være svært at gennemskue hvor man som dansker kan få fat i friskt og lækkert gedemælk, er det ikke helt umuligt. Tricket er blot at søge på nettet efter et mejeri der producerer og sælger mælkeprodukter lavet på gedemælk. Her er det naturligvis vigtigt at man sørger for at bestille sin gedemælk eller sine gedemælkeprodukter fra et mejeri af ordentlig kvalitet.

En af de måder man kan kende et godt mejeri på, er ved at se på hvor åbne de er omkring deres produkter på deres hjemmeside. Hvis de er villige til at informere forbrugerne om energiindholdet i deres produkter samt hvordan selve produktionen af produkterne forløber, er der en god chance at der er tale et super godt mejeri der vil det bedste for deres kunder. Det er selvfølgelig også vigtigt at det mejeri man vælger at bestille sine varer fra behandler deres produktionsdyr med omsorg og respekt.

Gedemælkeprodukter fra et godt mejeri

Hvis man er klar på at prøve noget andet end komælk, kan der være mange gode fordele i at købe mælk eller mælkeprodukter lavet af gedemælk. En af de styrker gedemælk har i forhold til mælk fra køer er dets høje energiindhold. At gedemælk har et højere energiindhold end komælk betyder principielt set at man har brug for en mindre mængde gedemælk for at få den samme mængde energi som hvis man havde indtaget komælk i stedet.

Her drejer det sig ikke blot om mælk som et rent produkt, men også andre mælkeprodukter følger samme princip. En ost der er fremstillet af gedemælk på et mejeri der specialiserer sig i sådanne produkter, vil altså generelt set have et højere energiindhold end en ost der følger samme opskrift men som bruger komælk i stedet. Det helt samme gør sig gældende for yoghurt, is, kager og brød lavet på gedemælk.